Kolagen odpowiada w ludzkim organizmie nie tylko za młody wygląd skóry, ale także za szybszą regenerację przetrenowanych stawów, prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i dobry metabolizm.
Kluczem do zwiększenia produkcji kolagenu w organizmie jest wprowadzenie do diety produktów, które zawierają w sobie naturalne aminokwasy. Te mikroelementy można znaleźć zarówno w warzywach i owocach, jak i w produktach z białkiem zwierzęcym. Większość żywności, która wspomaga produkcję kolagenu, spożywamy w codziennej diecie, jednak aby przyspieszyć cały proces, należy zwiększyć jej zawartość w jadłospisie.
Jednym z najbardziej pożądanych składników odżywczych pomagających w zwiększeniu produkcji kolagenu jest witamina C. Podstawowe zapotrzebowanie organizmu najlepiej zaspokajać nieprzetworzonymi, świeżymi produktami, takimi jak pomarańcze, cytryny, papryki, brokuły, jarmuż, szpinak, cebule, czosnek, brzoskwinie, mango czy truskawki. Wszelkie braki można uzupełniać za pomocą syntetycznej witaminy C znajdującej się w suplementach diety.
Wyświetl ten post na Instagramie
Kolejnym nieodłącznym elementem związanym z kolagenem wspierającym regenerację stawów jest żelatyna. Składnik ten odpowiada za produkcję nowych włókien kolagenowych w organizmie. Tego mikroelementu można szukać głównie w produktach zwierzęcych, choć wegetarianie mogą poziom żelatyny uzupełniać za pomocą kisieli i galaretek. Największą zawartość żelatyny można jednak odnotować w golonkach wieprzowych, wywarach na bazie kości, salcesonie, parówkach czy galaretach z nóżkami wieprzowymi. Produkty te są jednak pełne tłuszczu i cukru, dlatego w kontekście diety powinno się je traktować jako okazjonalny dodatek, a nie podstawowy element codziennego jadłospisu.
Za zwiększenie poziomu kolagenu w organizmie odpowiada również likopen, czyli silny przeciwutleniacz, który swoim działaniem zwalcza również wolne rodniki. Ten aminokwas bierze także udział w syntezie prokolagenu, procesie, który zwiększa sprężystość i jędrność skóry. Likopenu należy szukać przede wszystkim w pomidorach, a konkretnie w przetworach na bazie tych warzyw. Największą zawartość aminokwasu można znaleźć w naturalnych koncentratach, pastach, keczupach i zupach. Dzięki procesowi przetworzenia pomidorów i ich obróbce termicznej znajdujący się w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla organizmu, a także ma większą wartość odżywczą. Aminokwas znajduje się również w składzie arbuza, papai, czerwonego grejpfruta, mango oraz szparagów.
Kolagen odpowiadający między innymi za szybsze zarastanie chrząstek stawowych u osób aktywnych fizycznie można również znaleźć w produktach z wysoką zawartością krzemu. Pierwiastek ten odpowiada za scalanie włókien kolagenu, a tym samym wzmacniane i utrzymanie prawidłowej budowy tkanki łącznej. Krzemu należy szukać przede wszystkim w takich produktach jak suszone owoce, otręby owsiane, biała kapusta, rzodkiewki, owoce morza, buraki, ziemniaki, produkty pełnoziarniste, fasolka szparagowa, czerwone wino oraz brązowy ryż.
Zdj. główne: Brooke Lark/unsplash.com